Министрите от ОПЕК вероятно ще одобрят значително орязване на петролното производство на днешната си среща, но те все още чакат съгласието на Русия, съобщиха пред Ройтерс двама източници от картела.

Източниците очакват заседанието във Виена днес да премине гладко преди утрешните решаващи преговори с Русия.

Трети източник информира, че дискусиите по разпределянето на конкретните добивни квоти вероятно ще бъдат тежки.

Днес министрите на петрола от 14-те държави в ОПЕК се събират в централата на картела, за да обсъдят възможно намаляване на добива.

Утре колегите им от още 10 страни, сред които Русия, ще се присъединят към тях, за да изготвят единна политика.

Черното злато е поевтиняло с цели 25 процента от януари.

Освен това Международната агенция за енергията прогнозира, че тази година световното търсене на суров петрол ще спадне за първи път от 10 години.

Според най-новата оценка на ОПЕК от миналия месец търсенето няма да се понижи, но ще нарасне с по-бавен темп от очакваното.

Някои анализатори залагат на съкращаване на добива с още 1 милиона барела дневно, посочва АП.

Междувременно цените на петрола продължават пътя си нагоре в азиатската търговия преди срещата на ОПЕК и партньорите й на фона на надеждите за по-силно свиване на добива за преодоляване на спадащото търсене заради коронавируса, предаде Ройтерс.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 55 цента или 1,2 на сто до 47,33 долара за барел, покачвайки се за трета поредна сесия.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 67 цента или 1,3 на сто до 51,80 долара за барел.