Секретариатът на ОПЕК е поканил на онлайн заседание за петролния пазар на 9 април 36 страни, сред които САЩ, Канада, Норвегия, Бразилия и Великобритания, предаде ТАСС, като се позова на копие от поканата.

По-рано агенция Блумбърг съобщи, че САЩ и Канада не са поканени. Източник от ОПЕК уточни пред ТАСС, че двете страни са поканени, но се чака потвърждение.

В списъка на поканените са четири групи страни:

  • членките на ОПЕК;
  • страните участнички, които не влизат в картела, но се включиха в предишното намаляване на добива като част от групата ОПЕК+;
  • страни наблюдателки и
  • страни, които преди не са си сътрудничили с ОПЕК.

В последната група са общо 10 държави - Канада, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Египет, Индонезия, Норвегия, САЩ, Великобритания, Тринидад и Тобаго. От този списък само три страни все още не са потвърдили участието си - Канада, САЩ и Великобритания.

Според източникът на ТАСС видеоконферентната връзка ще започне в 16 часа на 9 април.

Споразумението за намаляване на добива между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още няколко страни производителки на петрол, известно като ОПЕК +, изтече в края на март. Не бе постигната договорка за удължаването му, тъй като Саудитска Арабия и Русия не успяха да преодолеят различията си. Москва предлагаше продължаване на споразумението при предишните условия и само за второто тримесечие на годината, а Саудитска Арабия искаше повишаване на съкращенията в добива с 1,5 милиона барела дневно до края на годината. Партньорите решиха да възобновят консултациите, като привлекат за съвместни действия и други страни производителки от Г-20.

Провалът на споразумението доведе до рязко поевтиняване на петрола, подпомогнато и от намаляването на търсенето заради пандемията от коронавирус.