Страните от ОПЕК+ от днес, 1 април, не са обвързани от споразумение за ограничаване на добива на петрол и могат да започнат борба за завладяване на пазара с производителите на по-скъпа суровина. Виенският пакт, който позволи да се задържи стабилността на цените в продължение на три години, стана една от първите жертви на коронавируса.


Да се свива добивът в условия на катастрофално спадащо търсене, нямаше смисъл, но пък като се наводни пазарът с евтин петрол, може да се направи опит да се промени съотношението на силите, коментират експерти, цитирани от ТАСС и БТА.

Най-мащабното споразумение в световната история на страните износителки на петрол се зароди през 2016 година, когато след дълги уговорки на ОПЕК Русия, най-големият по това време производител на петрол, прие да си сътрудничи с картела. Цените в началото на 2016 година не бяха приемливи за никого.


Котировките на Брентът паднаха до 28 долара за барел. Тогава Москва и Рияд успяха да се споразумеят не само за съкращаване на добива, но и да привлекат към споразумението още десетина страни производителки извън ОПЕК.

Преговорите за удължаване на споразумението на формата ОПЕК+ се провалиха. На срещата във Виена от 5 до 6 март руската делегация, оглавявана от министъра на енергетиката Александър Новак настояваше на удължаване на споразумението и след март, а Саудитска Арабия предложи добивът да се свие с още 1,5 милиона барела до края на годината. Страните не постигнаха компромис.

След края на преговорите Русия и Саудитска Арабия заявиха, че планират от 1 април да увеличат добива на петрол, защото споразумението няма да бъде удължено, припомня ТАСС.

Провалът на преговорите доведе до рязко поевтинява не петрола, чиито котировки се сринаха за първи път в историята с 30 на сто само за един ден.