Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) представи днес годишния си доклад, в който се посочва, че произведен в България тютюн е станал част от мащабна контрабанда, предаде БТА.

Отбелязва се, че при разследване на незаконен международен канал за тютюн за наргиле е било изяснено, че суровината е добита у нас. Разкритията са свързани с контрабанда на над 24 тона тютюн от този вид.

За миналата година службата е проверила осем съмнения за измами с европейски средства в нашата страна и са издадени седем препоръки за по-нататъшни действия.

От 2016 до 2020 г. у нас са били засечени 58 случая на нередности при събирането на мита. За същия срок в нашата страна са били установени 1275 случая на нередности със структурните фондове и средствата за развитие на селските райони, като 20 проверки са завършили с препоръка за по-нататъшни мерки.

За същото време България не е предприела действия по 12 случая. По четири проверки са направени стъпки и три от преписките са останали без последствия, сочи докладът.