През последния месец и особено през последните дни в енергетиката пламва пожар след пожар. На фона на високите цени на газа, които на европейските борси са над 81.46 евро на MWh, при нас цената на синьото гориво на борсата "Газов хъб Балкан" днес, сряда, е 153.50 лв. за MWh.

При тези ценови нива бизнесът изнемогва, а домакинствата плащат непосилни сметки. Но докато за битовите потребители и топлофикациите се предвиждат компенсации, за индустрията държавата не предвижда подкрепа с аргумента, че у нас цената на газа е по-ниска от тази на европейските борси и така те остават конкурентоспособни на външните пазари. Вярно, газът у нас на свободния пазар е по-евтин от средните цени на борсите в ЕС, но само с около 5 евро на MWh - дали това осигурява достатъчно предимство на българските производители пред външните им конкуренти?

На този фон в газовия сектор у нас кабинетът "Петков" смени ръководството на държавния обществен доставчик "Булгаргаз" и енергийния регулатор КЕВР. Всичко това е съпроводено с поредица скандали, а обществото може само да си задава въпроси, на които не получава отговори.

След упреците на новото правителство за продажбите на газ вместо запазването за българския пазар, миналия петък новото ръководство на "Булгаргаз" е продало 37 хил. MWh остатъчни количества, част от които са и от газохранилището в Чирен, на държавната борса "Газов хъб Балкан", след което купувачът изнася газа в Румъния. Пикантна подробност е, че купувач на значителна част от тези количества е МЕТ ЕНЕРДЖИ ТРЕЙДИНГ БЪЛГАРИЯ ЕАД, свързана с новия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, който е бил изпълнителен директор на МЕТ преди да стане член на СД и Изпълнителен директор на държавния обществен доставчик на газ. Да, вероятно не е незаконно, но не е и морално...

Обществото няма реална представа какво се случва в енергетиката, коментира пред БНР ситуацията у нас главният редактор на 3eNews Галина Александрова. 

Източва ли се газохранилището в Чирен, трябва ли да се намесва политическото ръководство в работата на дружеството, какви количества и кога да се продават на свободния пазар са въпроси, които коментират експерти и анализатори.