Преодолях скептицизма си по отношение на бъдещето на атомната енергетика, призна американският режисьор Оливър Стоун. Той беше специален гост на международна младежка конференция в Сочи, Русия. Трикратният носител на "Оскар" събира материали за нов документален филм в Русия, и подчерта, че е преразгледал отношението си към ядрената индустрия, което е имал като млад, когато не е правил разлика между ядрени бомби и атомна енергия.

"Нямахме представа за изменението на климата и много хора, които станаха активисти, бяха с подобни заблуди. По-късно те коренно промениха позицията си - и сега са против ядрените оръжия, но са "За" атомната енергия. Уважавам тази гледна точка", каза Стоун. Той подчерта значението на енергетиката за развитието на човечеството.

"Възобновяемите енергийни източници са нещо прекрасно и ние сме заинтересовани да ги развиваме успешно, но в крайна сметка трябва да сте практични. Бъдещите поколения ще се нуждаят от големи количества енергия - в Индия, Китай, във всички развиващи се страни по света. И няма да можем да отговорим на това търсене без значителни атомни мощности. В момента атомът е най-доброто и икономически най-изгодно средство за осигуряване на енергия в бъдеще", отбеляза Стоун.

3e-news.net