Оборотът на Софийската стокова борса /ССБ/ през 2019 година надвишава 445.7 милиона лева - с 29 процента ръст спрямо 2018 година, каза в Националния пресклуб на БТА Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ.

През миналата година на ССБ са станали 1104 сделки, с 11 процента повече от сделките през 2018 година, като броят на брокерите, търгуващи на ССБ се увеличава постоянно, каза Симов.

Оборотът е направен почти равномерно в четирите тримесечия, докато предходни години около половината от сделките са през последното тримесечие, когато традиционно се търгуват зърно и горива, посочи Васил Симов.

Миналата 2019 година беше спокойна за борсовата търговия с горива и с хранителни стоки. На Софийската стокова борса /ССБ/ няма поскъпнала или поевтиняла стока с повече от 30 процента, коментира Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ.

Когато обаче една стока поскъпне или поевтинее повече от инфлацията, това е сигнал, посочи Васил Симов. Петролът, като структуроопределяща стока, поскъпна през миналата година, но цената му не стигна до мрачните прогнози от над 100 долара за барел /един барел - 159 литра/, каза Симов. В началото на годината цената на суровия петрол беше 53.80 долара за барел, а в края - 68.44 долара за барел.

През миналата година на ССБ най-активно се е търгувало дизеловото гориво, като цените му в зависимост от количество, транспорт, франкировка и срок на доставка, са се повишили средно с 8 процента, съобщи Десислава Иванова, изпълнителен директор на ССБ.

Цените на най-масовия бензин - А95Н, са се повишили през 2019 година с 12 процента, посочи тя. На годишна база цената на газ пропан бутан се е покачила с 11 процента, отчетоха още от борсата.

През миналата година на световните пазари се наблюдаваше значително увеличение на цената на суровото олио. В началото на годината на босата в Амстердам то се е търгувало за 670 долара за тон, а в края на 2019 г. с 26 процента по-скъпо, по 845 долара за барел. В България обаче, олиото поевтиня през миналата година с 4 процента. От 1.70 лева за литър без ДДС до 1.63 лева за литър в края на годината, отчитат експертите на ССБ.

На международните пазари миналата годината рафинираната захар поскъпна с 11 процента, а нерафинираната сурова захар с 16 процента. У нас цената на захарта пада през миналата година с 12 процента - от 1.06 лева през януари 2019 година до 0.93 лева за килограм през декември.

През миналата година цената на брашното у нас падна с 10 процента от 0,78 лева за килограм на едро без ДДС до 0,70 лева за килограм. Оризът в пакети от един килограм се продаваше в началото на миналата годна по 1.61 лева за килограма, а през декември - по 1.55 лева за килограм.

В България пшеницата в началото на миналата година се търгуваше на нива 340 - 360 лева за тон, през лятото зърното поскъпна до 370 - 390 лева за тон, в края на годината тя се продаваше в широкия диапазон 280 - 405 лева за тон. Нашата страна няма потенциал да влияе на цената на пшеницата, която зависи от големите производители.

На пазарите в САЩ, Франция и Германия през 2019 година цената на хлебната пшеница остана сравнително стабилна. В началото на годината хлебната пшеница се е търгувала в САЩ по 221 долара за тон, а в края на годината - по 252 долара за тон или увеличение с 14 процента. Във Франция и Германия на годишна база цената на хлебната пшеница обаче пада съответно с 11 и 7 процента. В началото на декември миналата година цените на хлебното и фуражното зърно в Европа започнаха да падат, а в САЩ - да се вдигат, отчитат от ССБ. Причината е повишеното търсене на зърно за износ в САЩ след новината, че те са постигнали търговско споразумение с Китай и азиатската държава обяви, че ще увеличи вноса на американски земеделски стоки, посочиха от ССБ.

По данни за министерството на земеделието на САЩ глобалната световна реколта от пшеница се очаква да бъде 765.4 млн. тона при 731 млн. тона предходната година. Реколтата на пшеница в ЕС се очаква да бъде 153,5 млн. тона при 151,3 млн. тона миналата година.

В България цената на царевицата падна на годишна база със 7 процента от 260 - 290 лева за тон без ДДС, до 250 - 270 лева за тон, отчетоха още от ССБ.