Австрийската компания О Ем Ви (OMV) възстановява производството на петрол в Либия на фона на постигнатото примирие в страната и се надява на растеж на добива поне до края на годината. Това заяви на онлайн пресконференция ръководителят на компанията Райнер Зеле, цитиран от ТАСС.

Лично аз съм изненадан колко бързо се възстановява добива на петрол в Либия. Нашият дял сега е 60 000 барела на ден. Изпратихме първата партида вчера. Това е много положителен сигнал, коментира Зеле. Той обаче добави, че за по-надеждно възстановяване на добива в страната е нужна стабилна политическа обстановка.

Шефът на О Ем Ви очаква петролното производството в Либия да продължи да нараства през четвъртото тримесечие на тази година. По думите му бързо са достигнати 500 000 барела дневно и до края на годината добивът може да бъде възстановен. Той не се ангажира с прогноза за 2021 година.

По-рано този месец Националната петролна корпорация на Либия (NOC) обяви, че е възстановено производството във всички петролни находища в страната, както и износа от всички товарни пристанища, припомня ТАСС.

Заради конфронтацията между двата режима в Либия петролната индустрия е нестабилна. В началото на годината главните товарни терминали на страната спряха работа, обявени бяха формажорни обстоятелства, поради които не могат да се изпълняват договорните задължения.