На този етап цените на петролните фючърси не са реагирали на решението на САЩ да въведат санкции спрямо държавната петролна компания на Венецуела - Petroleos de Venezuela (PDVSA), заяви в сряда руският министър на енергетиката Александър Новак. Според него в момента не е възможно да се направи по-точна оценка на евентуалното въздействие от този ход на администрацията на Доналд Тръмп.

Новак обаче отбеляза, че пазарът на суров петрол е спокоен, като Кремъл не вярва, че ситуацията изисква извънредно заседание във формата "ОПЕК +" (Организацията на страните износителки на петрол и други важни производители, начело с Русия). Той също така каза, че добивите на суров петрол в Русия са намалели с 50 хил. барела дневно до нивото, достигнато през октомври 2018-а година, или с цели 100 хил. барел под обема, достигнат през декември. Енергийният министър добави, че не е обсъждал санкциите на САЩ срещу Венецуела с неговия саудитски колега Халид ал-Фалих.

Междувременно петролът поскъпва за втора поредна сесия на търговия като реакция на наложените от САЩ икономически санкции спрямо държавната петролна компания на Венецуела, тъй като инвеститорите се притесняват, че те могат да доведа до проблеми в петролните доставки в световен план.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпват с 1,31% към 54 долара за барел след вчерашен ръст с 2,5%, отправяйки поглед към 7-седмични връх около 54,21 долара за барел, достигнат на 21-ви януари.

Аналогичните фючърси на петрола Брнет се повишават с 1,04% към 62 долара за барел след техния вчерашен скок с 2,3%, но само по-ясен пробив над това ниво ще задълбочи тяхното възходящо движение към ценовия връх от 21-ви януари около 63,02 долара за барел - най-високо ниво от 7-и декември насам.