През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, където е на двудневно работно посещение, съобщиха от министерството.

"Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш", е посочила Николова.

Кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50 на сто. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, е отбелязала Николова, цитирана в съобщението.

Министър Николова е благодарила за икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 милиарда щатски долара. Тя е допълнила, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, е посочила вицепремиерът Николова.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции, е поставил акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Организацията има интерес от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България, като очакванията са зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен доколкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията са информирали, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми.

Представителите на Асоциацията на турските туристически инвеститори отново са откроили желанието за вложения в България и са посочили, че Българо-турският форум, който ще се състои онлайн на 17 ноември тази година, ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери са отбелязали отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни.