Поскъпването с 20 процента на природния газ от месец септември не е първото. От началото на годината се наблюдава трайно и значително увеличение на цените на европейските газови хъбове, достигна се до рекордни нива в исторически план. В момента цените достигат до 50 - 52 евро за MWh, но газовото дружество продължава да предлага на своите клиенти синьо гориво на по-ниски цени. Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Павлов посочи и причините за поскъпването на газа.

"През последните 12 месеца, особено от началото на 2021 г. цените на природния газ на европейските газови пазари бележат трайно и значително повишение, като достигнаха рекордни нива в исторически план. Към момента цената на природния газ, който се търгува на европейските газови пазари достига 50 - 52 евро за MWh. Основният фактор, който влияе върху този ръст на цените, това е повишеното търсене в световен мащаб, предизвикано от възстановяване на икономиките след пандемията от COVID-19. Също така през последните месеци се наблюдават намалени, недостатъчни доставки за Европа. Това оказва влияние и в намаление на количествата природен газ в газохранилищата в Европа и това поражда опасения за недостиг от газ за зимата и увеличение на цената", заяви Павлов.

Той уточни, че по информация на дружеството запълването на европейските газохранилища към началото на месец септември е 67 % при 91 % миналата година.

Конкретно за България изпълнителният директор на "Булгаргаз" уточни, че дружеството продължава да нагнетява газ в подземното газохранилище в Чирен и в края на периода на запълване към края на месец септември "ще бъдат с 8 % повече в сравнение с миналата година". "Тоест, ние сме осигурили газа за българския пазар за есенно-зимния сезон, когато приключва добивния период", категоричен бе той. По думите му, количествата, нагнетени на по-ниска цена ще влязат в продажната цена на "Булгаргаз" за предстоящите 6 месеца.

България е изцяло зависима от внос на природен газ. Тоест цените, по които Булгаргаз купува природния газ от своите доставчици отразяват пряко развитието на международните газови пазари. В този аспект Булгаргаз не може да остане незасегнат от случващото се на международните газови пазари. Тук трябва да се поясни, че върху тези пазарни процеси не може да влияе нито Булгаргаз, нито КЕВР, нито правителството.

Най-важното за българския потребител е нашата цена да е по-изгодна и ниска и българската индустрия да плаща газа на по-ниска цена. Търговската , ценовата политика на дружеството позволява това да се случи и към настоящия момент цените за българския пазар от началото на 2021 година са значително по-ниски от тези на европейските газови пазари", каза Павлов.

Той си послужи с пример, според който от за септември цената на "Булгаргаз" за септември е 69,40 лв., което конвертирано в евро е 35 евро и 48 цента. "За сравнение на европейските газови пазари достигат 52 евро - между 45... ".

В отговор на въпрос как дружеството успява да постигне това, Павлов, припомняйки предоговарянето на условията с "Газпром експорт", отговори, че е в резултат на сключените договори за доставки и заложените формули.

В коментар за цените на топлофикационните дружества, изпълнителният директор на "Булгаргаз" каза, че това не е въпрос, който е към него. В същото време уточни, че ценообразуването на газовото дружество е на месечна база, а на топлофикациите - на годишна.

"Ако се върнем една година назад, КЕВР определи прогнозна цена на газа за всички топлофикационни дружества, която в крайна сметка се оказа значително по-висока от реалната цена, която те заплащаха за природния газ. И така например Топлофикация София генерираха един надвзет приход от 22 милиона, или простичко казано, закупуваха от "Булгаргаз" газа на 8 лева е го продаваха под формата на енергия на своите клиенти за 10 лева и така се стигна до надвзет приход от 22 милиона лева. Въпреки този надвзет приход те генерираха нов дълг. Удвоиха дълга от миналата година", каза той.

Впоследствие Павлов уточни, че дружеството е завело три съдебни иска с цел събиране на вземанията си в размер на 95 млн. лева. По думите му половината са платени, а срокът за изплащане е изтекъл във вторник. В допълнение изпълнителният директор на обществения доставчик уточни, че е получено писмо от "Топлофикация София" , с което "поемат ангажимент до 17 септември да изплатят 35 млн. лв. Помолиха съдебният иск да бъде оттеглен и да не бъде налаган запор на сметките. Ние го направихме и очакваме дългът да бъде погасен в съответния срок", заключи изпълнителният директор на "Булгаргаз".