Около 2000 фермери се събраха в централната част на Нидерландия за пореден протест срещу мерките на правителството за намаляване на емисиите от азотен оксид от животновъдството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Местните власти забраниха на фермерите да влязат с трактори в градчето Де Билт, тъй като при предишните протести бавно движещата се колона от трактори предизвика задръствания по пътищата. Затова на днешния протест те дойдоха с коли и камионетки.

Фермерите призовават правителството да се откаже от предложението, което ще ги принуди да хранят добитъка с по-малко протеини, за да се намалят парниковите емисии. Според тях намаляването на протеините в храната е вредно за животните и те дават по-малко мляко. Освен това фермерите изтъкват, че това е несправедливо спрямо тях, при положение че на други отрасли не са наложени толкова скъпоструващи мерки за намаляване на емисиите.

Нидерландското фермерско лоби е силно поради икономическото значение на сектора за селското стопанство и икономиката на страната. Според браншовата организация Ел Те О (LTO) износът от общо около 54 000 ферми и селскостопански обекти е възлизал на 90,3 милиарда евро през 2018 година.