Медицината и фарма индустрията преживяват своя Златен век на научен ренесанс. Повече от всяка друга област, новаторските разработки и бурният технологичен възход преобразяват с невиждани по скоростта си темпове една от най-важните сфери за всяко общество по начини, които само преди десетилетие биха звучали като научна фантастика. Революционни решения и нововъзникващи тенденции като роботика, изкуствен интелект, 3D печат, фармакогеномика и фармакогенетика, персонализиран подход към всеки пациент ще имат все по-определящо влияние върху производството и разпространението на фармацевтични продукти и терапии от ново поколение. Един от ключовите участници в този процес, фарма индустрията не само следва, но и задава темпото на еволюцията в медицината и здравеопазването по нови стандарти като развива потенциала на иновациите и поставя още по-голям акцент върху превенцията и дигитализацията на цялостната екосистема от здравни грижи и политики за насърчаването и управлението им.

Как се случва тази трансформация в глобален мащаб и кога новата реалност на медицината от следващо поколение ще се разгърне и в България? Отговорите търсим в предстоящия Девети национален фарма форум на "Мениджър".

Първи дискусионен панел е със заглавие "Иновации и политики за интегриране" и е с фокус върху факторите за ускорено развитие на българското здравеопазване и нужните политики за насърчаването им; реформиране на регулациите, които следват иновациите; икономиката на здравето от нов тип - в търсене на устойчив баланс между нарастване на инвестициите в здравеопазване и ефективната им възвръщаемост. Модератор на панела е Славейко Джамбазов. Участници са проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването (очаквано потвърждение); доц. д-р Антон Тонев, д.м. председател на Парламентарна комисия по здравеопазването; маг.-фарм. Велина Григорова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз; д-р Иван Маджаров, председател на УС на Български лекарски съюз; Деян Денев, директор на ARPharM.

Форумът ще продължи с втори панел - Науката става реалност. В него лидери на мнение ще дискутират най-важните открития, решения и практики, които проектират бъдещето на сектора. Къде се намира България в глобалната картина на сектора и кога новостите ще започнат да се прилагат масово и у нас? Дискусията е с модератор Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен Клъстер и участници проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата; проф. Алексей Савов PhD, началник на Националната генетична лаборатория; д-р Красимира Чемишанска, председател на УС на ARPharM.

През 2022 година дискусионният формат на форума е допълнен със специална презентационна част, в която ще станем свидетели как на практика технологичният и научният прогрес вече променят радикално качеството на здравеопазването. Участници с презентации ще бъдат Татяна Станчева, IQVIA ; проф. Паскалев, началник Клиника по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ "Александровска"; Георги Къдрев, CEO на Kelvin Health; инж. Тодор Абаджиев, главен експерт слухови импланти в Сентилион.

Новост за събитието е и панелът, в който специалисти в здравната грижа ще обсъждат бъдещето на болничното лечение. Модератор на панела ще бъде д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Парламентарна комисия по здравеопазването.

По теми свързани с политиките за подготовка, развитие и задържане на кадри, иновации в болничното лечение и модернизирането на базата; здравни стратегии в условия на застаряващо население и бъдещето на телемедицината, ще говорят д-р Петър Грибнев, заместник-министър на здравеопазването,проф. Петко Салчев, управител на НЗОК; Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация; проф. д-р Красимир Иванов, дмн председател на УС на Асоциация на университетските болници; Ваня Чонева, маркетинг директор" в Healee и д-р Диян Ганев, председател на сдружение на младите лекари - Столична Лекарска Колегия на БЛС..

Деветият национален фарма форум на Мениджър" ще стартира от 10.00 ч. и ще се проведе на живо, с ограничен достъп, съобразен с действащите здравни мерки. Входът е с предварителна регистрация, която може да бъде направена ТУК.

Dir.bg е медиен партньор на събитието.