Дойче бьорзе (Deutsche Boerse AG), компанията оператор на борсата във Франкфурт, обяви днес, че пуска сегмент за търговия със "зелени облигации" за инвеститори, заинтересовани от проекти, свързани с опазване на околната среда, предаде ДПА.

Новият сегмент ще съдържа 150 облигации, използвани от инвестиционни банки, компании, общини и държави за финансиране на проекти, защитаващи климата и природата като цяло.

С предложението си Дойче бьорзе отговаря на все по-нарастващото в световен мащаб търсене на финансиране на природозащитни проекти, се посочва в съобщение на компанията.

Сегментът включва облигации от германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), автомобилостроителя Тойота (Toyota), шведския град Гьотеборг, както и Франция и Белгия.

Облигациите са листвани на различни европейски борси.

Ценните книжа са подбрани в съответствие с принципите на зелените облигации, изготвени от Асоциацията на международните капиталови пазари.

Тенденцията за инвестиране в зелени проекти се засили през последните години, като банки и застрахователни компании оповестяват оттеглянето си от инвестициите в изкопаеми горива.

Тойота например използва средствата за насърчаване на производството на двигатели, щадящи околната среда, а Гьотеборг финансира електроцентрали на биогаз, както и закупуване на електромобили за администрацията и градските компании.