След 18 месеца забрана днес САЩ отвориха границите си за ваксинирани срещу ковид пътници. Това вдигна авиокомпаниите на бойна нога, за да посрещнат още от първия дне пътници от 33-те страни, които получиха разрешение да пътуват до (да се върнат в) Съединените щати.

За да се справят с очаквания наплив, Air France, British Airways, United Airlines, които по принцип много разчитат на трансатлантическите и транстихоокеанските въздушни връзки, обявиха допълнителни полети, избраха по-големи самолети и осигуриха достатъчно персонал.

Разделени семейства, бизнесмени, бързащи да се срещнат с клиентите си или обикновени туристи - всички те с месеци чакаха съобщението на Белия дом за отмяната на ограниченията. Заради коронавируса Вашингтон драстично беше ограничил пътуванията от 33-те страни, сред които държавите от Шенгенското пространство, Китай, Индия и Бразилия.

Резервациите на самолетни билети веднага скочиха. Търсенето на полети и престой в някои американски градове при British Airways е нараснало с 900 процента за дните преди Коледа в сравнение със седмицата преди съобщението на американското правителство.

При American Airlines резервациите за Великобритания са се увеличили с 66 на сто след това съобщение, за Европа - с 40 на сто, а за Бразилия - със 74 процента.

Air France очаква до март 2022 година да достигне 90 процента от капацитетите си от периода преди ковид при полетите със САЩ спрямо 65 процента през октомври.

United вече е възстановила полетната си програма за Латинска Америка и туристическите дестинации на равнището от 2019 година, но като цяло в международен план - само на 63 на сто.

Франс прес отбелязва, че ограниченията за пътуване са се отразили най-тежко в Европа, както и в двете страни, с които САЩ граничат - Мексико и Канада. Последиците: разделени семейства, нарушени бизнес връзки, неосъществени професионални амбиции.

Падналата днес забрана

Забраната за влизане в Съединените щати бе наложена в началото на миналата година, когато коронавирусът започваше да се разпространява по целия свят, от тогавашния президент Доналд Тръмп. Впоследствие тя бе потвърдена от неговия наследник на поста Джо Байдън.

Действащите до днес правила забраняваха влизането на повечето неамерикански граждани, които са пребивавали в Обединеното кралство, Китай, Индия, Южна Африка, Иран, Бразилия и редица европейски държави през последните 14 дни. 

Силно критикувана, забраната стана емблематична за сътресенията, предизвикани от пандемията, отбелязва Франс прес.

Първо, Тръмп забрани през февруари 2020 г. влизането в САЩ на пътници от Китай, където се появи новият коронавирус. На 13 март същата година той добави в списъка европейските държави от Шенгенското пространство. Няколко дни по-късно забраната обхвана също Великобритания и Ирландия, а сухопътните граници с Мексико и Канада до голяма степен бяха затворени.

Но стратегията предизвика противоречия, тъй като пътници от 150 страни, много от които са се борили с високите нива на коронавирусна инфекция продължиха да влизат свободно в САЩ, отбеляза преди дни BBC.

Новите правила важат за...

Новите правила ще се прилагат за страните от Шенген - група от 26 европейски държави - както и за Обединеното кралство, Бразилия, Китай, Индия, Иран, Ирландия и Южна Африка.

Влизането на български граждани или на пътници от България не е (и до днес не беше) изрично забранено. Но бяха наложени изисквания, валидни за редица други страни, включително завършена ваксинация.

Какви са условията за влизане в САЩ

Забраната отпада днес за повече от 33 държави. Съединените щати обаче ще допускат на своя територия само хора, които отговарят на определени условия.

Пътниците, които пристигат по въздух, трябва да са ваксинирани срещу ковид и да представят отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от три дни преди заминаването. Освен това авиокомпаниите ще въведат система за проследяване на контактите.

При пътниците, които пристигат с наземен транспорт, на първо време ще е задължително да бъдат ваксинирани само тези, които пътуват по причини, които не са от първостепенно значение - например за да се видят с роднини или с цел туризъм. Изискването няма да важи за онези, които пътуват по важни причини, например шофьорите на камиони.

От януари обаче всички хора, които влизат в САЩ, ще трябва да са ваксинирани.

Децата са освободени от изискването за ваксинация, но всички на възраст между 2 и 17 години ще трябва да направят тест за Covid-19 от три до пет дни след пристигането си в САЩ.

Кои ваксини са допустими

САЩ ще приемат пътници, ваксинирани с всички препарати, одобрени от Световната здравна организация. Това са ваксините на компаниите:

  • Pfizer-BioNTech
  • Moderna
  • AstraZeneca,
  • индийският препарат Covaxin
  • индийската ваксина Covishield (по формула на Oxford/AstraZeneca)
  • китайските Sinopharm и
  • Sinovac.

Пътуващите трябва да представят доказателство за ваксинация чрез сертификата (паспорта) си за завършен ваксинационен цикъл. Приемат се сертификати, включително NHS Covid Pass (показва подробности за ваксинация срещу COVID-19 или резултати от тест - тоест показва COVID-19 статуса).