Испания постигна споразумение с Португалия и Франция за замяна на плановете за газопровода, известен като Midcat ("Мидкат"), с нов "зелен коридор" между Барселона и Марсилия, който ще пренася природен газ и водород. Това каза испанският премиер Педро Санчес в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Новата връзка между Испания и нейната съседка Франция ще бъде под вода, за разлика от проекта Midcat, който беше замислен да премине през Пиренеите.

Министърът на енергетиката Тереза Рибера каза, че това е "великолепно решение, което задълбочава солидарността и ангажираността към възобновяемите енергийни източници".

Зеленият коридор ще свързва Барселона и района на Марсилия, който е голям нефтохимически център.

Санчес добави, че лидерите на трите страни ще се срещнат отново скоро, за да обсъдят графика, необходимите инвестиции и колко ще допринесе всяка страна.

Френско-испанските проекти

Тръбопроводът Midcat, който се обсъжда от години, трябваше да минава от Барселона през Пиринеите, за да се свърже с френската газопреносна мрежа в Барбера, Южна Франция. Намерението бе да пренася природен газ, доставен в Испания и Португалия, като двете страни имат общо седем терминала за втечнен природен газ. Два тръбопровода за доставки от Алжир също ще са бъдещ източник на синьо гориво - ако не през Midcat, то през новия Зелен коридор.

Германското и испанското правителство изразиха подкрепата си за Midcat, но Франция продължи да се противопоставя до край.

В Испания до края на тръбопроводната връзка по Midcat остават 106 километра южно от границата, във Франция - около 120 километра. Проектът бе спрян през 2017 година заради въпроси за икономическата му приложимост.