Над 42 на сто (42,2 на сто) от заведенията са със 100 процента ваксиниран или почти изцяло ваксиниран персонал, показват данни от национално проучване, проведено от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, съобщиха от организациите. Служителите на 13,8 на сто от заведенията са ваксинирани на 80 процента, на 13,5 - на 50 процента, а на 30,5 на сто - под 30 процента.

На въпрос "Колко време още може да издържите, ако условията за работа не се променят?" 33,9 на сто от анкетираните заявяват, че не биха могли да издържат повече от месец при сегашните условия на работа, наложените рестрикции и намалените обороти. 24,5 на сто могат да оцелеят в продължение на два месеца, 22,7 на сто казват, че ще затворят до две седмици, а 12,6 на сто вече са затворили бизнеса си, като част от тях са го направили завинаги.

"Как "Зеленият сертификат" се отрази на оборота на заведението/заведенията, които управлявате?" е следващият въпрос от анкетата. 43,8 на сто от собствениците обявяват, че са регистрирали спад над 80 на сто на оборота си, 33 на сто заявяват намаление на приходите между 50 и 80 на сто, а 19,5 на сто - понижение до 50 на сто.

На отворен въпрос какво трябва да се предприеме при създалата се ситуация, преобладават мненията за протести, безплатни тестове, "зелен сертификат" за държавната администрация, локдаун за всички с компенсации и др.

Водени от резултатите от проучването, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват служебното правителство да спре "геноцида над сектора, да предприеме адекватни мерки за борба с COVID-19 и да осигури подкрепа за най-засегнатите от действията му бизнеси".

Какво тормози бизнеса, какво иска

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов изтъкна днес, че в момента бизнесът е оставен абсолютно на самотек, токът е по 2,5 за тях. О

т бранша настояват Министерството на туризма да припознае ресторантьорството като част от туризма, ДДС да остане девет на сто, мярката 60/40 също да важи поне една година, след като се оправим. Както и за държавната администрация - да важат същите правила като за бизнеса, настояват от БАЗ.

От бранша се оплакват, че ги дискриминират, след като искат 100% ваксиниран персонал, без това да е задължително за служителите в държавната администрация, които всеки ден се срещат с хора.

Преди два дни, на 1 ноември, двете организации отново поставиха въпроса за необходимостта от компенсации за бизнесите, които са засегнати от "зеления сертификат" и отчитат над 80 процента спад в оборотите и празни обекти.

В своя позиция двете организация напомниха за предложенията си - да има безплатни бързи тестове, да се признаят тестовете за антитела и "зелените сертификати" да важат и за държавната и общинска администрации.

"Вместо това, вече открито се говори за локдаун и се казва, че подкрепа за бизнеса няма да има! А се говори за локдаун, защото въведените мерки са половинчати, дискриминационни и очевидно не дават ефект", се посочва в позицията на двете организации.

Изтъква се още, че от ситуацията най-много ще пострадат икономическите дейности, които за пореден път са реорганизирали бизнеса си, за да спазват правилата.