Йената може да продължи да поскъпва и да приключи годината като най-големия победител спрямо долара, коментират пазарни наблюдатели. Японската валута показа, че може да се повишава в моменти на политическа несигурност, като бюджетната криза в Италия и несигурността покрай Брекзит. 

Търговската война между САЩ и Китай и проблемите на фондовите пазари, са други фактори, които могат да продължат да оказват благоприятно въздействие върху японската валута. В същото време делът на японската валута в световните валутни резерви нарасна до 5% през третото тримесечие, което е най-високото ниво от 16 години.

Ако негативните фактори посочени по-горе продължат да действат и през настоящата 2019-та година, то японската йена може да продължи да се представя добре и да достигне до четвърта година на ръст спрямо долара, смята Шахаб Джалионос, глобален валутен стратег в Credit Suisse Group AG.

"Новините в Япония са по-малко негативни, отколкото в някои други места по света, поне по отношение на първоначалните очаквания", заяви Джалионос в телефонно интервю за CNBC. "И това позволи на йената да играе роля на спасителен актив в рамките на като цяло отрицателна година за рисковите активи."

След като докосна най-слабото си ниво за 2018-та през октомври, йената започна да поскъпва, в среда на глобална нестабилност на фондовите пазари.

При липсата на фактори, които биха могли да вдъхнат доверието на инвеститорите в рисковите активи и глобалния растеж през 2019 г., Джалионос очаква йената да остане силна и предпочитана спрямо останалите основни валути. 

 

Средната прогноза на анализаторите, от проучване на Bloomberg, показва очаквания за поскъпване на йената до края на новата година.

Според Марвин Барт от Barclays, японската валута може да достигне нива от 107 йени за долар до края на тази година. За сравнение рано тази сутрин един долар се разменя при нива от 108.20 йени. Поскъпването на японската валута ще дойде от търсене на начини за диверсификация на портфейлите на инвеститорите, насочени към рискови активи.

"Йената е доста подценена от дългосрочна историческа перспектива. Прогнозата за 107 йени за долар не сочи очаквано огромно поскъпване на японската валута, но е по-добро от очакванията за останалите валути", коментира Джингуи Пан, стратег в IG Asia Pte.