Износът на Китай е нараснал с 32,3 процента на годишна база през април благодарение на нарастването на световното търсене. Вносът се е увеличил с 43,1 процента, предаде Асошиейтед прес.

Износът се е повишил до 263,9 милиарда долара, колкото и преходния месец, но е под резкия скок от 60,6 процента през първите два месеца на 2021 година, сочат данни на Генералната митническа администрация на Китай, допълва БТА.

Вносът е нараснал с 43,1 процента, бележейки ускорение спрямо регистрираните 38,1 процента през март.

Износът за САЩ се е увеличил с 30,8 процента на годишна основа до 42 милиарда долара въпреки продължителната митническа война с Вашингтон, съобщи китайската митническа администрация.

Вносът на американски стоки пък се е повишил с 23,5 процента до 13,9 милиарда долара.

Общият търговски излишък на Китай се е свил с 5 процента до 42,8 милиарда долара, което е знак, че търсенето в Китай се възстановява по-бързо, отколкото в останалата част на света.

Променливият излишък със САЩ, който е силно политизиран, е нараснал с 33,4 процента до 28,1 милиарда долара.

Износителите са се възползвали от относително ранното отваряне на китайската икономика и търсенето на маски и други медицински доставки в момент, когато някои правителства отново налагат ограничения срещу вируса, които пречат на бизнеса и търговията.

Търговците следят, какви ще са следващите ходове на президента на САЩ Джо Байдън във връзка с възобновяването на преговорите за търговската война с Пекин.