Молдова, която всяка година купува около 3 милиарда м3 природен газ от Русия, няма да поднови договора си с "Газпром", изтичащ догодина. това съобщи молдовският министър на икономиката Кирил Габурич, цитиран от ТАСС.

Правителството на страната не къса изцяло връзките си с руската компания, но очаква да бъде построен газопровода Кишинев-Унгени, за да има алтернатива. Идеята е да се доставя природен газ от Румъния.

"Докато не въведем в експлоатация газопровода Кишинев-Унгени, няма да водим преговори за продължаване договора си с Русия. Искаме да имаме алтернативен вариант за доставки, освен руския газ. Тогава ще има конкуренция, ще се борят за нас като за клиенти. Всеки ще ни предлага по-добри за нас цени и ръцете ни за договаряне ще са развързани", казва Габурич.

Сега Молдова купува само руски природен газ от "Газпром" по договор от 2008 година. Многократно цените са променяни, за което са подписвани анекси. През 2017 година страната е получила цена от руската компания от 146 долара за 1000 м3 природен газ, през 2016 е плащала 190 долара за същото количество.