Големи количества непотърсена мед с произход Русия са се натрупали в складове на Лондонската борса за метали (ЛБМ) в Германия, Нидерландия и Тайван от средата на септември досега, предаде Ройтерс, като се позова на двама запознати източници.

Наложените от Запада санкции на Русия засега не засягат металите. Въпреки това, според източници от сектора, много потребители започват да се отказват от руската мед, доставян до складове на ЛБМ.

"Много търговци не искат руски мед", казва един от източниците. "Те или се "самосанкционират", или клиентите им са дали знак, че не желаят руска мед в стоките си".

През 2021 г. Русия е произвела 920 000 тона рафинирана мед, което е около 3,5 на сто от глобалното производство, по данни на Геологическата топографска служба на САЩ.

От 15 септември досега складовите наличности от мед в Ротердам, Хамбург и Каосюн са се увеличили съответно с 14 800, 24 825 и 22 800 тона, или 225, 153 и 26 на сто, сочат данните на ЛБМ. Не е ясно, кой е собственикът на тази мед.

Като цяло обемите в складовете на ЛБМ са се увеличили със 145 525 тона за същия период. Макар и количеството да не е голямо на фона на глобалното производство, ако руската мед продължава да се трупа, борсата може да има проблеми, посочват източниците. От борсата отказват коментар по въпроса.

Миналата седмица най-голямата и най-стара борса на индустриални метали отвори дебати по въпроса дали да бъде забранено да се търгува с руски алуминий, никел и мед на търговските й площадки.

При повечето метали процентът на руска стока остава стабилен и относително нисък, но при медта се забелязва сериозно повишение, отчитат от борсата.