Капацитетът на възобновяемата енергетика в световен мащаб ще скочи с 50 процента до 2024 година най-вече заради дейността на малките слънчеви електроцентрали и това е окуражаващ скок, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс и АФП.

След застоя през 2018 година, предизвикан от преоринтацията в бюджетните пера в Китай секторът отново поема нагоре с двуцифрен растеж през 2019 година, се посочва в публикуваната днес прогноза на МАЕ.

За следващите пет години агенцията предвижда 1200 гигавата нови мощности, което е равностойността на електроенергията, произвеждана от всякакви източници в САЩ. Възобновяемите източници на електроенергия, стимулирани от политиката на повечето правителства и спада на разходите, ще увеличат дела си от 26 на сто на 30 на сто в общия обем на световното производство на електричеството, оставайки обаче след въглищата, чийто дял е 34 на сто.

Ние сме в особено важен момент, резюмира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. "Слънчевата и вятърната енергия са в центъра на преобразованията на енергийната система, но ще бъдат необходими повече усилия", за климата, качеството на въздуха и достъпа до енергия.

Очаква се фотоволтаичните съоръжения за добив на електроенергия да отчетат изключително впечатляващ растеж (60 процента от нарастването на възобновяемите източници) заради разпространението на така наречените децентрализирани инсталации, които, за разлика от големите централи, се поставят на покривите на къщи, заводи, супермаркети, за да могат да произвеждат своя собствена електроенергия.

В редица страни производствените разходи на тези съоръжения спаднаха толкова силно, че станаха по-малки и от продажните цени, фактурирани от доставчиците на електроенергия. Така осигуряването на собственото потребление стана много конкурентно. Освен това МАЕ очаква тези производствени разходи да намалят още повече - с 15 до 35 на сто до 2024 година.

Тази тенденция важи първи за Китай, след това за ЕС, САЩ и Индия, но също и за Африка и страните от Азия, където през идните пет години благодарение на фотоволтаичните съоръжения близо 100 милиона души ще получат достъп до електричество за първи път, подчерта пред журналисти Паоло Франки, който отговаря в МАЕ за възобновяемите източници на електроенергия.