Великобритания ще осигури на Украйна експортно финансиране в размер на 192 милиона паунда (245 милиона долара) за закупуване на ядрено гориво от производители, сред които са и британски компании, обяви по време на посещение в Киев британският министър на енергийната сигурност и въглеродната неутралност Грант Шапс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Енергийната мрежа на Украйна претърпя сериозни щети вследствие на руските въздушни удари миналата година, което я направи още по-зависима от остарелите си атомни електроцентрали, които преди войната осигуряваха около половината от електроенергията на страната, отбелязва агенцията.

"Целта на гаранцията, която даваме, е да се помогне на Украйна да си осигури... ядрено гориво, за което в бъдеще няма да има нужда минава през Русия. Тези пари ще гарантират, че горивото ще идва от далеч по-надеждни източници", каза Шапс. Той посочи, че един от тези източници ще бъде "Уренко" - британски консорциум за ядрено гориво с чуждестранно участие.

Понастоящем Украйна контролира три от четирите си работещи атомни електроцентрали, припомня Ройтерс. Русия превзе четвъртата - в южната Запорожка област, през март миналата година - малко след нашествието си в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава двете страни се обвиняват взаимно в застрашаване на сигурността на атомната електроцентрала.