Британският министър на здравеопазването и социалните грижи Саджид Джавид обяви днес, че иска "да отсее" компаниите, които предлагат тестове за Ковид-19 за туристите, заради "каубойското" поведение на някои доставчици, обвинени в измама при ценообразуването, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Здравното министерство е идентифицирало 82 компании, чиито цени, обявени в официалния списък на правителството, са по-ниски от тези на сайтовете им, откъдето клиентите купуват тестовете, според комюнике на ведомството.

Въпросните доставчици продават тестове, които да се направят на втория или понякога на осмия ден от влизането на туристите във Великобритания от страна в "зеления" и "оранжевия" списък на Лондон.

Тези 82 компании, които са 18 процента от препоръчаните от държавните власти, ще бъдат предупредени и рискуват да бъдат премахнати от сайта на правителството.

Освен това 57 компании доставчици ще бъдат изключени от списъка, тъй като са прекратили дейността си или не доставят изискуемите тестове.

Министерството обещава да извършва редовен контрол, за да се увери, че доставчиците спазват правилата за цените и не си променят имената, за да влязат отново в списъка, след като са изключени веднъж.

"Абсолютно неприемливо е за една компания, която доставя тестове, да се възползва от туристите и обявените днес мерки преследват именно такова каубойско поведение", подчерта Саджид Джавид, цитиран в комюникето.

Асоциацията за защита на потребителите Уич? (Which?) изрази съжаление, че на правителството му е отнело почти шест месеца, за да направи одита си и да предприеме мерки.

"Броят на фирмите, които са изключени от списъка или са получили предупреждение, показва, че е извънредно трудно за пътуващите да изберат надежден доставчик", заяви Рори Болънд от асоциацията.

Междувременно британският регулаторен орган - Службата за конкуренция и пазари (Competition and Markets Authority - CMA) прави проверка на пазара заради опасенията, свързани с по-високите цени на тестовете.

Авиационният сектор, най-вече нискотарифните компании, редовно се оплакват от цените на тестовете, които могат да разколебаят някои летовници, особено тези, които пътуват семейно до Великобритания.

Цените варират значително при различните доставчици, но един комплект с два теста струва около 100 британски лири, а в някои случаи и повече, отбелязва АФП.