Британското правителство одобри проект на миграционна политика след излизането на страната от Европейския съюз, съобщи "Файненшъл таймс". В текста му има отмяна на преимуществото на гражданите на държави от ЕС пред останалите при кандидатстване за работа.

Имат се предвид висококвалифицираните кадри, които са подали молба за работа в компании, базирани във Великобритания. Предвидено е предимството да се запази само ако Лондон успее да подпише търговско споразумение с Брюксел за периода след Брекзит.

Що се отнася до нискоквалифицираните работници, те ще могат да влизат в страната ако приемат да работят в строителството и в земеделието. Не са включени обаче отрасли като хотелиерския бизнес и кетъринг услугите, където чужденци без право на пребиваване няма да могат да работят.

Новите правила ще влязат в сила след изтичане на преходния период през януари 2021 година. Тогава Великобритания отново ще започне да контролира границите си ,заяви премиерът Тереза Мей.

Преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит са в задънена улица от месец, а и лидерите на ЕС отхвърлиха плана на Мей преди дни на срещата си в Австрия.