Британската лира поскъпна рязко, но само за кратко, спрямо щатския долар и еврото, след като Върховният съд на Обединеното кралство реши единодушно, че разпускането на парламента от премиера Борси Джонсън е било незаконно.

Непосредствено след самото решение паундът нарасна от 1,2415 долара към 1,2488 долара, а еврото поевтиня от 0,8852 британски лири към 0,8806 нивото.

Решението на Върховния съд беше приветствано от инвеститорите, но продължаващата несигурност относно процеса на Брекзит означава, че поскъпването на британската лира изглежда ограничено, тъй като остава в сила опасността от излизане на Великобритания от ЕС без двустранна сделка.

След решението на съда нараства и вероятността от предсрочни избори, които рискуват да доведат до формиране на нов неработещ парламент (без ясно изразено управляващо мнозинство), като подобна перспектива също би трябвало да ограничи днешната позитивна реакция на британската валута.

Именно оставащите опасения за Брекзит без сделка ограничиха позитивна реакция на паунда, като опитва да стабилизира около 1,2460 щатски долара (повишение в рамките на деня с 0,25%), а еврото - около 0,8820 британски лири (понижение с 0,24%).

В същото време Лондонската фондова борса реагира леко негативно на поскъпването на британската лира след решението на Върховния съд. Индексът FTSE100 се понижава с 0,02% след сутрешен отскок с около 0,3%, тъй като голяма част от компаниите, влизащи в него, са мултинационални и формират голям част от своите приходи и печалби зад граница.