Цели насаждения са унищожени в района на град Дидимотихо и окръг Еврос в Североизточна Гърция след нашествие от ларва на насекомо, която е нанесла катастрофални поражения на много ниви в областта, съобщава информационният сайт GRTimes, на който се позова БТА.

Според сведения на председателя на Селскостопанското сдружение в Дидимотихо Евангелос Тасюдис вредителят е ларва на пеперуда от семейство Crambidae. "За по-голяма сигурност обаче сме изпратили проба в института по фитопатология "Бенакис" и очакваме резултатите", отбеляза Тасюдис.

"Ларвата се появи първоначално в насаждения в района на (село) Тихеро и впоследствие се разпространи в цялата областна единица Еврос (областта е гранична с Турция и България - б.р.). Проблемът е много съществен и не е лесно да се реши, освен чрез пръскания от дрон", допълва Тасюдис.

Той спомена и въпроса за рязкото увеличаване на популацията на дивите свине, които нанасят големи щети на насажденията в областта.

"Лично познавам производители, които тази година се уплашиха да отглеждат царевица, защото знаят, че тя е храна на дивите свине. Популацията им през последните години се увеличи рязко и в резултат те търсят храната си в нивите на земеделците", казва председателят на Селскостопанското сдружение в Дидимотихо.