Инвестирането е трудно. Всъщност толкова трудно, че дори висококвалифицирани специалисти, посветили живота си на овладяване на пазарите, често се провалят. Необичаен експеримент в Норвегия, изправящ професионалисти срещу добитък, показва колко трудно наистина може да бъде подбирането на акции, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times, цитиран от Инвестор.

През 2016 г. норвежката държавна телевизия NRK пусна програма, предлагаща инвестиционно състезание, включващо двама борсови брокери, астролог, двама блогъри и малко стадо крави. Всеки екип получи 10 000 норвежки крони (1 122 долара), за да инвестира в акции, търгувани на борсата в Осло, в продължение на три месеца.

Подобни състезания са правени и преди. Икономистът Бъртън Малкил твърди в своята книга от 1973 г. "Случайна разходка по Уолстрийт", че "маймуна със завързани очи, хвърляща стрелички към финансовите страници на вестника", може да се справи не по-зле от експертите. Оттогава хората са тествали тази теория с истински маймуни, котки, кучета, плъхове и дори шведско стайно растение. Това обаче е първият път, когато някой се опитва да разбере дали кравите могат да бият представянето на професионални инвеститори.

Крава на име Гълрос и нейните колеги портфолио мениджъри са отведени до разчертана поляна, където във всяка клетка има отметка за всеки от 25-те членове на норвежкия индекс OBX. Кравите са избирали своите акции, като се облекчават на тревата.

Техният енергийно ориентиран портфейл включва Aker Solutions, държавната Statoil (сега Equinor), Fred Olsen Energy и - може би за диверсификация - Schibsted, една от най-големите медийни групи на Скандинавия. Aker беше водещият избор, съдейки по мащаба на "убедеността" на кравите, но организаторите дават равни тегла на акциите.

Междувременно двамата брокери са уверени, че ще се справят добре, че "колкото повече знаете, толкова по-добре ще се представите." Те избират компанията за сьомга Marine Harvest (сега Mowi), най-голямата банка на Норвегия DNB и круизния оператор Royal Caribbean.

Астрологът също е оптимистично настроен. Тъй като това е годината на козата по китайския календар - която символизира семейството, приятелството и сплотеността , той избра DNB, Norwegian Air Shuttle и Orka, конгломерат, най-известен с това, че прави неофициалното национално ястие на Норвегия, замразената пица "Grandiosa".

Блогърите изглеждат объркани и признават, че не разпознават никоя от компаниите, които съставят индекса. Акциите, които привличат вниманието им, бяха Marine Harvest и Royal Caribbean, най-вече защото инфлуенсърите харесват слънчевите ваканции.