"Газпром" изпълнява засега ангажиментите си по споразумението с Европейската комисия за приключване без глоби на антимонополното разследване срещу руската газова компания, заяви европейската комисарка по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от ТАСС.

Руската компания прие някои задължения за начин на поведение на европейския пазар, посочи Вестагер, изтъквайки, че компанията е променила редица договори в съответствие със съгласуваните правила, променени са точки за доставка на газ, в договорите са се появили механизми за коригиране на цените.

Вестагер подчерта, че прекратяването на разследването срещу "Газпром" е било само началото, а ЕС ще продължи да наблюдава ситуацията.

 Тя посочи, че всички антимонополни разследвания на ЕК на енергийния пазар, включително отношенията с компании от Германия, Дания, Румъния, България и Унгария и с руската компания служат за създаване на единен енергиен пазар в Европа, който да служи на интересите на гражданите от ЕС, които да получават всички ползи от конкуренцията на пазара на електроенергия и газ.

На 24 май ЕК и Газпром постигнаха споразумение за закриване на антимонополното дело срещу руската компания без глоби. В замяна Газпром прие редица юридически задължения за промяна на своя бизнес модел в страните от ЕС на всеки осем години. В случай, че това не бъде изпълнено, ЕК си запазва правото да наложи глоба от 10 процента върху общия й оборот, тоест сумата може да достигне 10 милиарда долара.