Бразилска пивоварна пусна на пазара бира, чиято цена е индексирана и варира според обезлесяването на амазонската джунгла, предаде Франс прес.

За да бъде фиксирана тарифата на пивото "Колорадо Амазоника", произвеждано от пивоварната Амбев, се сравнява обезлесяването на Амазония през последните четири седмици, със същия период от предишната година.

"Когато изсичането на горите намалява, пада цената и на бирата. Но тя започва да струва по-скъпо при по-засилено обезлесяване", обясниха производителите в съобщение за медиите.

Така например кенче Колорадо Амазоника от 0,3 литра струваше 5,49 реала (около 90 евроцента), когато бирата беше пусната в продажба на 3 септември.

Първото увеличение на цената й беше наблюдавано в четвъртък, когато цената й се покачи на 8.01 реала - скок с 45,9 процента в сравнение с предишната седмица. Една лоша новина за потребителите и най-вече за амазонската гора.

Всички печалби от продажбите ще бъдат предоставени на амазонските общности или на дребни селскостопански производители от амазонския щат Пара, който е най-засегнат от обезлесяването.

Според последните официални данни 1358 квадратни километра гори са обезлесени през изминалия месец, което е с 21 процента по-малко от август 2019 година. Но ако се вземат числата от януари тази година, спадът е само с 5 процента спрямо миналата година, когато бяха счупени всички рекорди.