Миналата година беше изключително трудна и блокира работа на много пазарни субекти, но Софийската стокова борса (ССБ) успя да запази темпа на работата и висок общ оборот. Това съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ, цитиран от БТА.

По думите му спирането на различни бизнеси заради пандемията се отрази не толкова на обемите на търговия по света, а най-вече на цените на стоките. През 2020 година на ССБ се сключиха сделки за 446.2 млн. лева, а през 2019 година оборотът е бил 445,77 млн. лева, отчете Симов.

Движението на цената на слънчогледово олио на борсата в Ротердам се повиши през миналата година с 32 процента, а в България за същия период олиото поскъпна с 23 процента на едро, каза той.

Цената на захарта през миналата година се вдигна с 10 - 11 процента по света - рядко е имало година с такъв относително по-голям скок. В нашата страна цената на захарта се повиши с 6 процента през миналата година. Изключения от обшия тренд на цените на хранителните стоки е тази на ориза, тя падна от 1,60 до 1,50 лева за килограм на едро, каза още Васил Симов.

Брашното в България не поскъпна много през 2020 година - само 6 процента, въпреки че се говореше за увредени посеви и за високата цена на зърното, каза Симов.

През миналата година се отчете срив на цената на дизела на едро с 40 процента и с 20 процента на цената на бензина. Това е основата причина ССБ да приключи 2020 година с този оборот - иначе обемите на търговия на борсата са два пъти по-големи отколкото през 2019 година, посочи Симов. На пазара у нас не се стигана да резкия спад на цената на петрола през април, както стана на световните пазари, добави той.

На ССБ през миналата година имаше малко сделки за зърно, но цената се вдигна от 300 лева за тон до 400 - 410 лева без данъци в края на годината.

Цената на пшеницата в Русия, която е сред най-големите производители на тази стока, се вдигна през миналата година от 217 на 300 долара за тон. В Украйна цената на пшеницата се повиши от 214 на 265 долара за тон, без данъци, каза още главният изпълнителен директор на ССБ.