Китай наложи забрана за внос на свинско месо от Германия, след като тази седмица бе потвърден първият случай на африканска чума по свинете (АЧС) при диво прасе в провинция Бранденбург близо до границата с Полша. Това съобщиха китайските митнически власти, цитирани от ДПА и БТА.

По информация на митниците забраната влиза в сила веднага.

Германия е най-големият производител на свинско месо в Европа, а Китай е най-големият вносител на германско свинско, като доставките за миналата година възлизат на 1,2 милиарда евро.

Всички пратки със свинско месо, диви прасета или продукти от свинско, доставяни отсега нататък, ще бъдат унищожавани или връщани, а доставките, изпратени преди съобщението, ще бъдат внимателно проверени, преди да бъдат допуснати.

Нанесен е опустошителен удар на германските производители на свинско, които губят най-големия си износен пазар извън ЕС, отбеляза ДПА.

Германското министерство на земеделието обяви днес, че все още не е получило писмо за забраната от китайските власти.

Вчера Германия обяви, че износът на свинско месо за Китай и още няколко страни извън ЕС - сред тях Южна Корея, спира.

Южна Корея, вторият по големина вносител на германско свинско месо след Китай, незабавно забрани вноса на свинско месо от Германия, след като АЧС беше открита в мъртво диво прасе в четвъртък, съобщи вчера Ройтерс.

Министерството на земеделието на Германия води разговори с няколко държави извън ЕС за по-нататъшни търговски възможности. Целта е забраната да бъде сведена само до продукцията от засегнатите германски региони, както е в търговията с ЕС.

АЧС обикновено е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората. По-рано установяване на случаи в няколко европейски страни (сред тях България - б.р.) доведе до масово клане на диви и домашни свине, които са били в контакт с тях.