Една от най-големите петролни корпорации на Китай-държавната Sinopec се отказва от плановете си да внася от САЩ по 300 000 барела петрол всеки ден до края на 2018 година. Това съобщава "Ройтерс".

Търговското звено на китайската корпорация- Unipec-вече не изпраща заявки за покупка на американски петрол до октомври. Други китайски вносители на стоки от САЩ също ограничават сделките. Причината е в наложените от Вашингтон мита върху китайските стоки и реципрочните дейстивя на властите в Пекин.

В същото време Пекин обяви ,че няма да намали доставките на петрол от Иран, въпреки обявеното от Вашингтон ембарго. Засега китайците приеха само да не увеличават обема на доставки. Китай е най-големият купувач на ирански петрол с покупката на 600 000 барела дневно.

Както е известно, санкциите срещу Техеран започват да действат от понеделник, 6 август. Това е първият етап, който въвежда забрана за операции с долари, покупка на злато, както и сделки с части за авиационната и автомобилната промишленост на ирански компании.

Вторият етап на тези санкции ще стартира на 4 ноември и ще изисква ограничения при покупката на ирански петрол.