Китай днес даде ход на най-голямата в света схема за търговия с въглеродни емисии като част от усилията си да се бори с климатичната криза, макар според критиците това да не е достатъчно, предадоха световните агенции.

Първоначално схемата ще включва 2000 компании от енергийния сектор, които са колективно отговорни за около 4 милиарда тона емисии въглероден диоксид годишно. Други отрасли на индустрията ще бъдат добавени на по-късен етап, отбелязва БТА.

В началото на днешната търговия в Шанхай 1 тон парников газ се котираше за 48 юана (около 7,40 долара), според информация на държавната агенция Синхуа.

По данни на американския мозъчен тръст Роудиъм груп (Rhodium Group) годишните емисии на газове с парников ефект в Китай напоследък надвишават емисиите на всички развити страни, взети заедно, припомня ДПА.

Стартираната търговия има за цел да помогне на втората по големина икономика в света да намали емисиите си и да постигне климатичните цели, определени от държавния и партиен лидер Си Цзинпин.

Той обеща, че Китай ще се стреми пикът на емисиите да бъде достигнат преди 2030 година и да се постигне въглеродна неутралност до 2060 година.

Като част от новата програма компаниите ще получат квоти за емисии и ще могат да продават излишните си квоти на онези, на които им се налага да замърсяват повече.

Експерти обаче изтъкнаха, че квотите се разпределят изключително щедро, което първоначално създава малък стимул за намаляване на емисиите.

Китай иска да гарантира първо, че компаниите ще свикнат със системата и след това може да затегне квотите.

Няколко градове и провинции вече започнаха търговия с емисии по пилотни проекти от 2013 година.