Китай е увеличил до огромни размери покупките на злато на борсите в Лондон и Ню Йорк. При това купува не само държавната Централна банка, но и много от представителите на китайския елит.

Според известния експерт от Швейцария Егон фон Грейерц влагането в злато в Китай е логично, след като светът е на прага на поредната финансово-икономическа криза и пукане на балоните на фондовите пазари.

"Когато акциите рухнат, Китай ще доминира на пазара на злато. Тогава Западът няма да може повече да манипулира цените на скъпоценния метал чрез фондовите пазари и цените на акциите", казва експертът.

От септември досега се забелязва повишен експорт на злато в Швейцария, Китай и Индия. До 70% от този експорт идва от пазарите в Лондон и Ню Йорк.

"Централните банки или дават своето злато под наем на пазара или го продават тайно. Преди това злато беше в Лондон и Ню Йорк, но сега то заминава за Швейцария, Китай и Индия. А тези държави никога няма да го върнат обратно на пазара и да го продават", смята фон Грейерц.

Според него, това заплашва пазарите с масов дефицит на скъпоценния метал, а когато това стане ,цената на златото ще скочи. И този ден не е далеч.

"Златото и среброто са застраховка срещу огромните глобални рискове, пред които светът е изправен. И след като няма златен стандарт на парите, няма как да се защитят спестяванията на хората при една инфлация освен чрез тези метали", твърди експертът. Според него, именно златото защитава правата на собственост и затова свободните общества се нуждаят от жълтия метал. В момента цената му излиза от корекцията си към по-ниска цена, наложена от 2011 година досега и е на път да поскъпне и то с много.