Цените на тока и парното няма да се променят до края на отоплителния сезон. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов след днешното заседание на регулатора, по повод обявеното от Булгаргаз прогнозно поскъпване на синьото горива с близо 5% през първото тримесечие на новата година.

"Ако се запази тази тенденция на световните пазари, където цената на суровия петрол, който преди около месец достигна стойност от 86 долара за барел, но постепенно намаля и в момента е малко под 70 долара за барел, мога да заявя, че цената на природния газ ще бъде коригирана, но това няма да доведе нито до повишаване цената на топлинната енергия, нито до повишаване цената на електрическата енергия. Цената на електрическата енергия и на топлинната ще останат непроменени до края на отоплителния сезон", заяви Иванов, цитиран от БНР.

Преди дни бе съобщено, че от държавната компания "Булгаргаз" са опискали природният газ да поскъпне с малко под 5% от януари, което вероятно ще бъде одобрено от КЕВР. Засега не е ясно дали трите ЕРП-та ще поискат поскъпване на тока от началото на новата година.