След като вчера Катар съобщи, че от 1 януари 2019 година напуска ОПЕК, като основни бяха изтъкнати "технически причини" и желанието на емирството да се насочи към разширяване на производството и износа на втечнен природен газ.

Тази версия обаче просъществува съвсем кратко. Само няколко часа след като новината обиколи света, един от най-влиятелните членове на управляващото държавата семейство и бивш премиер на Катар Джасим бен Джабер ал-Тани съобщи истинската причина в Туитър.

"Излизането ни от ОПЕК е мъдро решение, тъй като тази организация стана безполезна и нищо не ни носи като полза. Тя просто се използва за цели, които вредят на нашите национални интереси", написа ал-Тани.

Той очевидно има предвид Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в рамките на ОПЕК. Рияд диктуваше дълги години решенията на картела, но правеше това чрез привиден консенсус с останалите членове. Откакто обаче престолонаследник стана принц Мохамед бин Салман кралството поведе агресивна външна политика и точно това е в основата на решението на Катар.

От миналата година Саудитска Арабия се опитва да изолира политически и финансово емирството и това няма как да остане без последствие. Затова Катар напуска организацията, която е доминирана от саудитите.