Карина Караиванова ще депозира оставката си като председател на Комисията за финансов надзор пред парламента, съобщи тя на заключителната си пресконференция.

От 1 март 2019 г. Карина Караиванова продължава кариерата си като представител на България в Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. "Бях номинирана за позицията в ЕБВР и за мен това е добра възможност за кариерно развитие", коментира Караиванова, цитирана от Инвестор.

След депозирането на оставката й Комисията за финансов надзор ще остане в състав от 3 члена, като те ще имат право да взимат решения. Очаквам състава на Комисията да бъде попълнен скоро, сподели Караиванова. По закон състава на надзорния орган е от 5 члена. 

"Когато поемах длъжността като председател на Комисията за финансов надзор, обещах тя да придобие европейски облик. За изминалите 2 години и половина усилен труд мога да кажа, че концепцията е изпълнена в цялост, като за първи път от създаването на надзора преди 15 години се извършва реформа в него. Променихме начина по провеждане на регулаторна политика. Променихме начина на финансиране на Комисията, така че да можем да наемаме и задържаме професионален екип, да имаме техническо обезпечение", обобщи Караиванова.

"Всички тези промени бяха отразени със закона за КФН и всички останали секторни закони, които регулират дейността ни. Бяха преминати проверки от европейските институции, изпълнени са и изисванията към КФН по повод подготовката за присъединяване към еврозоната. Сериозните дейности по отношение на реформирането на КФН са свършени, сега е важно да няма отстъпление от приетата реформа и да продължи да се работи", смята председателят в оставка.

"При моя мандат беше осигурена равнопоставеност на всички поднадзорни лица. Всички компании, които спазваха законите, се чувстваха изключително стимулирани да работят. Далеч съм от мисълта, че няма казуси за решаване и предизвикателства, но това е нормалната динамика. Те могат да бъдат решавани лесно, стига да не се отстъпва от постигнатите реформи", заключи Караиванова.

На въпроси от журналисти Караиванова отговори, че е имало проверки в няколко застрахователни дружества, като вече се прилагат необходимите мерки.

Тя заяви още, че подкрепя стратегията за събуждане на спящите акции от масовата приватизация, като стратегията има нужда от доизчистване, но е доста положителна.

По отношение на системата бонус-малус Караиванова е категорична, че трябва да бъде въведена в България. В момента се работи по най-сериозните бележки по концепцията и новият вариант ще бъде предложен за обсъждане преди свръзване на системите между МВР и гражданска отговорност.