Капалъчаршъ, най-големият покрит пазар на Турция и целия Евразийски регион, отваря отново врати на 1 юни, след като около месец и половина стоя затворен поради мерките за борба с коронавируса. Това заяви ръководителят на управата на истанбулския пазар Фатих Куртулмуш, цитиран за БТА от Нахиде Дениз.

Историческият комплекс, който е търговското сърце на Истанбул, преустанови работа на 23 март. Затворени бяха намиращите се в пазара близо четири хиляди магазинчета, предлагащи безброй разнообразни стоки. Покритият пазар се посещаваше от милиони купувачи и посетители годишно от цял свят.

По думите на Куртулмуш от 1 юни Капалъчаршъ ще работи при нов режим, включващ различни мерки срещу COVID-19. Ще се извършва регулярна дезинфекция на комплекса, магазините и заведенията в него. Носенето на маски също ще бъде задължително както от продавачите, така и от посетителите.

На входовете ще има уреди за измерване на температурата на влизащите. Ще се спазват изисквания за дистанция между продавачите и купувачите и за ползването на дезинфектанти. За заведенията в комплекса ще бъде въведено изискване за минимално разстояние между масите.

Капалъчаршъ разполага с обща площ от 31 хиляди кв. метра, разпростира се на 64 улички, има 22 входа и помещава 3600 магазинчета.

През нощта на 29-и срещу 30 март крадци отмъкнаха торби със злато от Капалъчаршъ, съобщи "Дейли сабах". Обирджиите се промъкнали през покрива на пазара и нахлули в бижутериен магазин. Напускайки, те изпуснали две торби със злато, но успели да избягат. Полицията пристигнала на мястото, след като минувач съобщил за обира.