Петрич - най-югозападният град в България, е синоним на прекрасно време и обилна реколта. Именно оттук е и средноголемият производител на типично българския сорт домати Розова магия - Красимир Учителски.

Като фермер на пълен работен ден и баща на две деца, Учителски е изключително зает. Той притежава 10 дка, от които върху 7 отглежда уникално вкусния розов домат - гордостта на българското земеделие. Благодарение на сръчността и усилията на производителя, Розовата магия от Петрич се появява най-рано на пазара и остава най-късно на него.

Именно защото е толкова вкусен, този сорт е в сърцето и на предстоящия Фестивал на розовия домат, организиран за трета поредна година от МЕТРО. Екипът на една от най-големите международни вериги кани всички на 15 септември, от 11 часа, в Княжеската градина на феста, където ще можете да опитате уникални доматени ястия, подготвени от най-добрите софийски готвачи и ресторанти! На място за вас ще готвят ресторантите Космос и Андре, популярните шеф готвачи Георги Бойковски и Джун Йошида, както и екип от млади звездни таланти от софийския Chefs Club. Фермерският ни пазар ще представи най-добрите производители на розови домати, участващи в програмата на МЕТРО "Отгледано с грижа в България", а също така производители на сладкия реселешки лук и уникалния смилянски боб, на невероятни български фермерски сирена!

А как се постига "магията" да достигне до купувача една от най-нетрайните земеделски стоки, ще разберем от самия Учителски:

- Г-н Учителски, може ли да се представите с няколко думи за читателите на Dir.bg?
- Аз съм среден земеделски производител от Петрич. Отглеждам предимно Розова магия - специфичен български сорт розов домат, който не е подобряван. Това е обикновен домат, който се сее още от бабите ни. Отглеждаме от него, за да поддържаме традицията на родното производство. А нашите партньори от МЕТРО са се нагърбили с ангажимента да продават продукцията ни. Те провеждат и годишен фестивал, посветен на розовия домат, като именно Розова магия е в основата на празника. Всеки земеделец предлага кой каквото произвежда, но все пак фестивалът носи името на нашия домат.

- От колко време си партнирате с МЕТРО?
- Преди около година и половина сключихме договор за Розовата магия. Но аз имам непрекъснати доставки към МЕТРО на целогодишна продукция, не само на домати. Макар те да са основното аз предлагам и салатки, и краставици от общо 10 декара оранжерии. Специално за Розовата магия МЕТРО казват горе-долу какви са им потребленията и аз засявам 2-3 декара само за техните нужди.

- Тоест МЕТРО са единственият и основен клиент на вашия домат?
- Да, защото това не е траен сорт. Примерно, днес го събираш от полето и трябва така да го пласираш, че до другия ден сутринта да се предложи на пазара. Трайността на втория-третия ден, ако не се съхранява на подходящите градуси (например 10-12), вече е отминала. "Магията" няма по-голяма трайност от 48 часа, защото е мек, сочен домат.

- Как се получи съвместната ви работа с МЕТРО? Те ли се свързаха с вас?
- Нашата кореспонденция се случи може би по най-неочаквания начин. Когато аз реших да разширявам своето земеделие - имах 3 декара и исках да ги направя 7-8, а вече имам 10 даже - се замислих, че трябва да си намеря пазари. И се обърнах към големите вериги, кой каквито контакти беше оставил в интернет. От другите магазини имах или откази, или ми казваха "Попълнете бланката и ние ще ви върнем обаждането", което не се случваше. Когато се обадих в МЕТРО, човекът, с когото се свързах първоначално, беше Георги Гърневски, който отговаряше за българските земеделски продукти. Той много спокойно ми обясни, че и те имат интерес от такива производители като мен и че трябва да се свържа с магазина им в Благоевград, за да ме насочат как да работим заедно. Така тръгнах по веригата, направихме среща, попълнихме документите и се получи много леко и много гладко.

Красимир Учителски

Снимка: METRO

- Преди партньорството ви с МЕТРО как пласирахте продукцията си?
- Преди това продавахме на прекупвачи в района, които изкупуваха стоката да кажем на 1 лев, а ние в същото време разбирахме, че в магазините в София същият домат се продава по 3 лева. Това е огромна надценка от 200 процента и аз пресметнах, че и половината от тези пари, ако идват при мен, пак ще е много. И ще мога да реализирам гаранция за стоката, защото прекупвачите не мислят за нас. Идват и викат: "Давай", а след 10 дена казват: "Не ми трябва стока". Така ти пак трябва да търсиш нов пазар. С МЕТРО съвсем не е така и работим нормално. И цените за нас са по-добри, и условията. Аз съм доволен, засега нямам оплаквания, плащат навреме, както сме се договорили.

- Доколкото разбирам и износът на този вид домат е много труден?
- За износ Магията е много трудна, защото няма трайност, въпреки че ги берем на първа зрялост. Пробвали сме вече.

- Вероятно и тази година ще присъствате на Фестивала на розовия домат?
- Разбира се, ние сме планирали да предоставим домати от първа ръка на хората. Ще участвам с три артикула: Розова магия, един хибриден сорт домати, който отглеждаме, както и краставички. Ще предложим по-достъпна и ниска цена за гостите на фестивала, за да опитат и да преценят дали нашата стока им харесва и ако да - да си закупуват от МЕТРО.

- Розовата магия е много едър сорт домат...
- Да, нашите домати са едри, около 400-500 грама единият. Разбира се, в производството има и по-дребни, но ние не разваляме имиджа на сорта, продаваме по-едрото, а дребното даваме на пазара тук, на по-възрастни хора на по-евтини цени, за да могат да си приготвят зимнина.

- Какви специфични условия са необходими, за да се отглежда Розова магия?
- Трябва да е топло и вечерта градусите да не падат под 15, защото спира растежът. Важно е консистенцията на самата почва, какво съдържа. Сега вече модерните оранжерии направиха хидропоника и произвеждат домати без почва. Да, домати са, но само на цвят, защото това, което се произвежда по естествен път, няма нищо общо с онова, което е придобито по изкуствен - с торове и с много препарати.
До ден днешен използвам за захранване оборска тор и много ниски количества закупена тор с химикали. И смея да твърдя, че вкусът е съвсем друг. А Розовата магия е по-специфичен сорт, който не е устойчив на болести, и по това се отличава от хибридните сортове, които се предлагат.

- Кога вадите първата реколта?
- Петричкият край се прославя с това, че доматът излиза най-рано през пролетта именно тук. Ако колеги от Пловдив и Плевен тръгват да берат през юли, то ние тръгваме още на 24 май или началото на юни - един месец по-рано. А след това аз засявам и втора реколта. Но понеже долу ниско в равнините, на полето, е много топло, втората реколта я отглеждам в планински район на 600-700 м надморска височина. Докато ранният домат се гледа на по-ниско. Късната реколта излиза през септември. Започваме да берем в края на август и приключваме до към средата на октомври.

- Вие имате общо 7 декара домати. Като тонаж какво количество е това?
- Този сорт не е високо добивен - вадя от 3 до 5 тона на декар максимум. Добивът е нисък, затова и цената е малко по-висока. Поддържаме я такава, защото за нас не е рентабилно да отглеждаме този сорт. И все пак гледаме да работим нещо, което е по-лесно за продаване и което се търси на пазара.

- Планирате ли разширяване на производството?
- Не, предвид работната ръка в България, която е проблемна - не планирам. 10 декара не можем да отглеждаме с двама-трима души. Имаме и няколко работници, но е много трудно да се намират хора, трудно е за земеделието. В чужбина хората получават по-добри пари - в Германия, Франция, Англия. За съжаление истината е такава. Затова предпочитам да оптимизирам труда и да направя парно, за да удължа периода на продажби на Розовата магия. Така ще започна да бера на 15 април, което е изключително рано. И ще имам 6 месеца в годината домати. Това ми стига.