Младата предприемачка Фабиен Еберц има мисия: да спаси възможно най-много храна от боклука. Нейна щабквартира е магазинът "Ретих" в Саарбрюкен - там тя продава спасените хранителни продукти на добри цени. И се гордее с постиженията си - на касата зад Еберц се вижда числото 86 577. Това е броят на продуктите, които не са били изхвърлени благодарение на нея. В противен случаи всички те са щели да стигнат до кофите за боклук - защото срокът им на годност е изтекъл или е наближавал. Фабиен Еберц не си е измислила сама титлата, но я носи с гордост: "Спасителката на храни от Саарбрюкен".

Хвърля се много, излишно много

Всяка година германците изхвърлят 18 тона храна - защото е в изобилие. Еберц не може да приеме това и докато учи "Опаковъчни технологии", решава да открие магазин, който прави добро. И от една година вече той е факт. "Коронавирусът наистина увеличи чувствителността във връзка с темата. И все повече хора се питат - как употребявам ресурсите си?"

Така тя слага началото на истинска тенденция. В почти всеки град в Германия има подобен магазин или други проекти, които се борят срещу прахосването на храна. Желанието да помогнеш в този случай се е превърнало в успешен бизнес. Той обаче крие своите рискове: продавачът носи отговорност за храната, чийто срок на годност е изтекъл. Но никой досега не се е оплакал, казва Еберц.

Основните групи клиенти са две: млади хора, които искат да допринесат за борбата с разхищението, и възрастни, на които парите не им стигат. "Една от клиентките ми дава почти цялата си пенсия за наем. Тя се радва на възможността да купува тук изгодно", разказва Фабиен Еберц. Цените в магазина са около 50 процента по-ниски от тези в супермаркетите. Но когато влезеш в него, оставаш с впечатлението, че не само парите и идеалите са важни, но и социалният аспект. Собственичката познава всичките си клиенти.

"Нала не е ли тук днес?", пита студентката по психология София Янсен. "Не, вкъщи е. Понякога имам чувството, че всички идват тук само заради кучето ми", казва през смях собственичката на магазина. Антония Нетер, която кара стаж, посещава "Ретих" от една година насам. Най-много ѝ допада атмосферата, както и това, че винаги открива нови продукти. "Последно бяха капелети с пълнеж от тиква", казва тя. "Никога не бих ги купила в супермаркета."

"Не изхвърляме нищо"

Магазинът набира все повече популярност. "Обаждат ми се след коктейли и ме питат дали искаме напитките, които са останали. Това е готино." Фермери, пекари и търговци на едро също я подкрепят редовно. Храната, която трябва да се съхранява студена, идва в хладилен камион, всички останали продукти се събират от Еберц и екипа ѝ. В "Ретих" работят трима студенти, а собственичката на магазина вече може и да се издържа от него. Каквото остане от магазина, отива при различни инициативи за раздаване на храна. "Не изхвърляме нищо", уверява Фабиен Еберц.

До входа на магазина има място за пиене на кафе с дървени столове и маси. Който иска, може да купи топла напитка за някого другито. Тя се вписва в списък, след което някой може да я получи безплатно. След предприетата първа стъпка Фабиен Еберц планира да отвори и втори магазин в провинция Саарланд.

Материалът е публикуван в DW