Британската лита се намира под натиск от продажби спрямо долара и еврото след коментари на американския президент Доналд Тръмп, че договорената с ЕС Брекзит сделка може да затрудни търговските отношения между Великобритания и Съединените щати.

Според Доналд Тръмп постигнато през уикенда Брекзит споразумение е "много голяма сделка" за Европейския съюз. Той обаче отбеляза, че ако сделката за развода остане същата, Обединеното кралство "няма да може да търгува със САЩ".

Това изявление противоречи на мненията на екипа на британския премиер Тереза Мей, че е "пределно ясно", че след Брекзит Великобритания ще може да подписва търговски споразумения с останалите страни по света, включително със САЩ.

Коментарите на Тръмп предизвикаха продажби на британски лири, като допълнително негативно влияние оказват и инвеститорските опасения, че договорената Брекзит сделка може би няма да бъде одобрена от парламента на Великобритания. Според премиерът Тереза Мей самото гласуване в британския парламент ще се проведе на 11-ти или на 12-ти декември.

Паундът се понижава в началото на европейската търговия във вторник с 0,45% към двуседмично дъно от 1,2733 щатски долара с поглед към бившото дъно от 15-и ноември около 1,2722 долара и към важните тазгодишни дъна около 1,2694/62 долара (важни дъна от 31-ви октомври и от 15-и август тази година). В същото време еврото поскъпва с 0,42% към тридневен връх от 0,8878 паунда.