Общият обем на руския износ на всички видове месни продукти, като се вземат предвид страните от Митническия съюз през 2018 г., е нараснал с 19% в сравнение с миналата година и възлиза на 289 хил. тона, според Института за пазарни проучвания в земеделието (IKAR).

По отношение на стойността, износът се е увеличил с почти една трета, според предварителните оценки - до около 416 млн. долара.

"Стигнахме до Китай"

Миналата година месните продукти от руски производители са изнасяни до 57 страни, съобщава водещата експертка на ИКАР Анна Кудрякова.

В това число влизат и 16 страни, с които Русия не е имала търговски отношения през 2017 г. (Либерия, Малдиви, Мозамбик, Гамбия, Малайзия, Сейшелски острови, Бангладеш, Черна гора и др.).

"Ръководството на страната, правителството, Министерството на земеделието, Роселхознадзор и други служби, продължават активно да работят, както за отваряне на нови експортни пазари за руски животински продукти, така и за възобновяване на търговията със страни, с които тя е спряна поради различни причини", коментира шефът на изпълнителният комитет на националната асоциация на месото (IA) Сергей Юшин.

Той споделя,  че през 2018 г. от чуждестранни експерти от 17 държави са проведени двадесет и две, а двадесет и седем нови сертификата за износ за различни месни продукти са договорени с осем страни. Сред тях - Мароко, Япония, Сингапур, Кувейт, Сърбия, Турция, Китай и Либерия.

Китай се е превърнал във важно откритие за пазара на птици.

На 30 януари 2018 г. е публикуван списък от 23 руски предприятия, произвеждащи птиче месо, на които КНР дава право да доставя продукти на своята територия. А на 28 февруари е изпратена първата пратка от 54 тона пилешко по море от Санкт Петербург.

Подателят е известната компания Miratorg. Компанията вижда "отлични възможности за разширяване на бизнеса в Китай", заяви президентът  на агро-холдинга Виктор Линик.

 Сред сертифицираните от Китай предприятия са и Черкизово, Приосколие, GAP Resource, Белгранкорм, Агрокомплекс на име Т. Д. Ткачев, "Дамате" и др.

Основното перо в износа са птичето месо, но страната изнасяла и големи количества говеждо, свинско и овче месо (виж графиката)

Снимка: Agroinvestor

Според източници от гилдията, китайският потребител смятал руските месни продукти за по-качествени и екологични от местното производство и  затова потенциалът за износ към азиатския икономически гигант е огромен.