Над 30 хиляди свободни работни места във високотехнологичния сектор на изнесените бизнес услуги и технологии има към момента в България. Това заяви в пресклуба на БТА в Стара Загора Илия Кръстев, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). Той допълни, че размерът на този сектор в България възлиза на 3,3 млрд. евро и формира 6,6 на сто от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

Прогнозата към 2024 г. сочи, че той ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителният му дял в БВП на страната ще достигне 11,2 процента. Кръстев уточни, че към момента в сектора са заети близо 80 хиляди работещи. "Работната заплата е около 2,5 пъти над средната заплата в България. Това означава, че тези хора генерират около 10 на сто от всички заплати в страната ни", каза още председателят на УС на AIBEST, цитиран от БТА.

В четвъртък, 31 март, Стара Загора беше домакин на националното роудшоу на високотехнологичния сектор. По време на него бяха проведени редица срещи с местните власти, фокусирана върху сътрудничеството с бизнеса.

"Устойчивото развитие на икономиката на знанието е сред най-важните приоритети на Асоциацията, защото е път към дългосрочната ни визия за задържането и връщането у нас на българските таланти, а партньорствата ни с университетите, местните и държавни власти са ключови за постигането ѝ", коментира още Илия Кръстев.