Акциите на саудитската петролна корпорация Сауди Арамко (Saudi Aramco) за кратко поевтиняха до 34,45 риала (9,18 долара) в началото на търговията днес. Това е най-ниското равнище на котировките от лисването на компанията на 11 декември след рекордното първично публично предлагане, предаде Ройтерс.

Акциите на Арамко към 09:06 часа българско време поевтиняха с 0,14 процента до 34,50 риала.

Те изгубиха почни 11 процента от стойността си след постигнатия максимум от 38,70 риала.

Котировките на Арамко се понижават на фона на общия спад на фондовите борси, предизвикан от геополитическото напрежение в Близкия изток. То бе породено от смъртта на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад.

При първичното публично предлагане книжата бяха пласирани при цена 32 риала за акция, като така Арамко бе оценен на 1,7 трилиона долара и стана най-скъпата компания в света.

Напрежението между САЩ и Иран увеличава рисковете за световната икономика, се посочва в доклад Investor Service на агенция "Мудис", оповестен в понеделник.

Кредитната агенция отбеляза, че все още предполага, че Вашингтон и Техеран ще "избегнат открит военен конфликт", но в същото време подчерта, че настоящата ситуация определено въведе нови икономически несигурности, особено по отношение на петролната и газовата промишленост.

"Мудис" посочи в своя доклад: "Продължителен конфликт ще има широкомащабни последици посредством големи икономически и финансов и шокове, които значително ще влошат условията за финансиране и оперативна дейност. Щетите върху жизненоважна инфраструктура и временно прекъсване на търговията ще засегнат нефинансовите компании".

Особено силно могат да бъдат засегнати производителите на въглеводороди, посочи рейтинговата агенцията.