Иран отговори на обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) манипулира цените на петрола и го обвини, че самият той със своите послания в Туитър е вдигнал котировките най-малко с 10 долара, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Шана.

Освен това Техеран кани Тръмп да участва в среща на картела във Виена, според послание до американския държавен глава от името на ръководителя на иранската делегация в ОПЕК Хосейн Каземпур Ардебили.

"Господин президент, мога ли да се поинтересувам какво имате предвид? ОПЕК вече 30 години не определя цените на петрола. Това правят финансовите пазари и регионалните критерии. Вие въвеждате санкции срещу водещи производители и основатели на ОПЕК, а на всичкото отгоре искате да понижим цените?! Тези ваши туитове вдигнаха цените на петрола най-малко с 10 долара", изтъква Каземпур Ардебили.

Освен това той призовава Тръмп да не сее раздор между Иран и Саудитска Арабия в ОПЕК. "Между нас (иранци и саудитци) има някои различия, но сме се научили да се разбираме взаимно. Вие искате да обострите ситуацията? Тогава ви призовавам да участвате в преговорите във Виена", заключава иранският представител в картела.

Тръмп неколкократно обвини ОПЕК в Туитър, че манипулира цените на петрола, твърдейки, че заради действията на картела "сега те са прекалено високи". В началото на май той обяви излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение и възобнови санкциите срещу Техеран. Тръмп заплаши също, че не само ще върне санкциите (които блокират и износа на петрол от Иран), но и че ще въведе нови в рамките на 90-180 дни.