Въпреки трудностите инвестиционното сътрудничество между България и Русия се развива достатъчно стабилно. Това каза по време на онлайн форум Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България.  Той допълни, че във взаимните инвестиции няма осезателен спад за разлика от обемите на външната търговия.

Русия устойчиво е на седмо място между всички страни, в това число и европейски държави, по обем на бизнес инвестициите и размерът на инвестиции е съпоставим с този на страни като Италия или Гърция, каза Артюшин, цитиран от БТА. Той допълни, че около 5 млрд. долара са инвестирани от частни лица от Русия в 74 000 недвижими обекти в България, с което общите инвестициите на руснаците са напълно съпоставими с лидера в инвестиционния процес в България - Нидерландия, и са 800 млн. долара.

Артюшин посочи, че от руска страна биха искали да видят достатъчно активни инвестиционни процеси от българските предприемачи в Русия. В условията, свързани със сериозни ограничения на пазарите заради пандемията и с общите тенденции на световната търговия, ние сме готови да поддържаме и приветстваме проекти, които са свързани с инвестиции в локализирането на производство на стоки в Русия, развитие на логистиката и инфраструктурата и други проекти, които ще помогнат за развитието на двустранната търговия, каза Артюшин.

Как в Русия гледат на двустранния стокообмен

Владимир Падалко - вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия, отчете големия интерес на регионалните поделения на палатата в Русия към форума. Руските региони не само не са изгубили интерес към България, а дори са го увеличили, допълни той. По думите му на пандемията се гледаме като на врата - едната се затваря, а втората се отваря. Ако използваме този подход, вероятно ще възстановим миналото ни величие в стокообмена, ще се върнат и производствените вериги, допълни Падалко.

Той изтъкна, че със стари мерки към инвестиционното сътрудничество не може да се подхожда и това го разбират всички предприемачи. Той посочи, че сега в двете страни основен акцент в държавната политика е поддържане на експорта. Сега един долар е почти 75 - 76 рубли, а едно евро е вече над 80 рубли. Ние ценим всеки заработен долар и евро, но разбираме, че сега, за да се заработи този долар или евро на европейския пазар, е много по-трудно за руснаците спрямо това, което е било преди няколко години, каза Падалко и изтъкна, че сега за Русия европейският пазар се свива.

Динамиката в стокообмена между Русия и Европа сега е почти по 30 процента минус всяка година, подобна е и картината в стокообмена с България. По отношение на българската продукция годишните обороти на руския пазар нарастват, макар и не много - с 50 млн. евро, каза Падалко и посочи, че има възможности в съвместното производство и съвместната отговорност за реализацията на произведената продукция, в това число в съседни страни.

Председателят на управлението на Международната банка за икономическо сътрудничество (базирана в Москва) Денис Иванов посочи по време на форума, че въпреки пандемията банката продължава активна работа в Русия и България. Сред важните сделки, направени през последната година, той изтъкна предоставените два кредита на обща стойност около 90 млн. евро в полза на "Булгартрансгаз" за разходи по проекта "Балкански поток".

Има и нови клиенти, в това число от фармацията, допълни Иванов и посочи, че сред важните сделки за банката са тези, които са насочени за развитие на търговско-икономическите отношения, в частност и между България и Русия. Денис Иванов посочи, че поддържането на търговските връзки между страните и регионите, подкрепата за инфраструктурата и търговията, както и осигуряването на финансиране за нея, ще стане основа за възстановяването на стабилността на международния и регионалния инвестиционен климат.

Константин Артюшин, Владимир Падалко, Денис Иванов участваха в инвестиционен уебинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Търговско-промишлената палата на Руската Федерация и Съвета по инвестиции при БТПП. В заседанието му се включи и посланикът на България в Москва Атанас Кръстин, който каза, че двустранните отношения се развиват с добра динамика. Той очерта задачите през България - повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни, стимулиране и създаване на устойчиви предприятия - високотехнологични и иновативни фирми, създаване на икономика на знанието и на продукти с висока добавена стойност. Той посочи, че въпреки трудния период, икономиката на България през третото тримесечие на тази година расте с 4,3 на сто спрямо второто тримесечие по експресни оценки на НСИ.