Поскъпването на природния газ е следствие от голямото поскъпване на петрола на световните пазари. В България формулата за цената, която се плаща на "Газпром", е в зависимост от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше огромна промяна в позицията на енергийния доставчик спрямо пазара в Европейския съюз. Това коментира икономистът Георги Ганев пред телевизия "България он ер".

Той допълни още, че до момента страната ни, по необясними за него причини, не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан начинът на договаряне на цената и свалянето ѝ надолу.

"Полша и Словакия отдавна вече предприеха съответните стъпки. Въпреки поскъпването на петрола и природния газ там цените вероятно много по-малко ще се повишат", подчерта Георги Ганев.

От КНСБ прогнозират увеличаване на енергийно бедните хора у нас и припомнят, че над 1.2 млн. пенсионери живеят с доход под линията на бедността, а 75% от семействата не разполагат с нужните средства за нормална издръжка. Това означава, че всяко нарастване на цените ще се отрази върху потреблението им.

До края на тази година издръжката на живот ще поскъпне с около 2.3% спрямо началото заради новите по-високи цени на газа, тока и парното, показва експертната прогноза на синдиката.

"След като отказахме да бъдем първи купувач на руския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма как цената му да не бъде и по-висока", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Друго изследване на европейската служба показва повишаване на цените на комуналните услуги със 130 процента през последните 17 години и доближаване към средните за Европейския съюз, на фона на доходите в България, които остават най-ниските от еврочленките.

От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.