Китайската технологична индустрия, еднa от основните мишени на президента на САЩ Доналд Тръмп в споровете между Вашингтон и Пекин, се надява, че Джо Байдън може да изгради по-конструктивни отношения. Малцина обаче са на мнение, че съперничеството ще деескалира, отбелязва Ройтерс, като се позовава на корпоративни ръководители и анализатори.

Те коментират, че четиригодишният мандат на Тръмп вече е научил сектора колко важна е самостоятелността, и че намеренията на Китай да подобри вътрешните си технологични възможности няма да се променят.

"Когато Байдън встъпи в длъжност, технологичните компании в Китай могат да усетят облекчение", казва Фанг Сингдун, директор на Консорциума за интернет и общество в Университета по комуникации в Чжъцзян.

"Очаква се САЩ поне да се застъпят отново за отвореност, да зачитат пак лоялната конкуренция и да се застъпват за иновации", допълва Фан. "В областта на високите технологии обаче конкуренцията и теорията на игрите няма да свършат и Китай и САЩ ще се съревновават помежду си с истински иновационни възможности през идното десетилетие".

Веригите за доставки на китайски технологични гиганти като Хуауей (Huawei Technologies), БайтДенс (ByteDance), чиято собственост е нашумялата социална платформа ТикТок (TikTok), и Тенсент (Tencent Holdings) бяха прекъснати, а усилията им за глобално разрастване бяха възпрепятствани от санкции, наложени от администрацията на Тръмп, след като Вашингтон ги обвини, че застрашават националната сигурност, припомня агенцията.

Анализатори от американската финансова компания Джефрис (Jefferies) коментират, че Китай вероятно ще заеме по-ниско място в политическите приоритети на Байдън, тъй като той ще се съсредоточи първо върху вътрешните въпроси. Според тях е по-малко вероятно да има пълна забрана за китайската полупроводникова индустрия при Байдън.

И все пак много ръководители посочват, че действията на Тръмп разкриват колко уязвим е китайският технологичен сектор. Те казват, че укрепването му сега е политически приоритет за страната.

През последните месеци Пекин обяви нов модел на "двойната циркулация" за управление на китайската икономика. Той предвижда да се разчита по-малко на задграничните пазари и технологии, както и да се инвестират милиарди долари за насърчаване на местния бизнес с чипове.

"Възможно е Китай и САЩ да имат шанс да преговарят за смекчаване на някои технологични проблеми", твърди пожелал анонимност старши служител в една от китайските компании в "черния списък".

"Само че е трудно да се промени дългосрочната тенденция," допълва той. "Администрацията на Тръмп събуди китайската индустрия и развитието във вътрешната промишлена верига ще продължи да формира определена степен на независимост", заключава представителят на бранша.