Сривът на турската лира беше внезапен и рязък, като потребителите в страната вече усещат последствията. Очаквано или не, кризата в Турция ще вземе и косвени жертви - малките инвеститори в Япония, които се надяваха, че активите на разрастващите се пазари ще им донесат по-висока възвращаемост. Сринатите надежди на инвеститорите представляват общата картина от нарастващия брой ентусиасти, които са склонни към рискови действия. Тези купувачи подхраниха треската за биткойни и накараха половината от световната валутна търговия да използва пари назаем, обявиха през 2017 г. анализатори в германската финансова институция Deutsche Bank.

Индивидуални лица са разграбили облигациите с висока доходност Uridashi (деноминирани в чуждестранна валута ценни книжа, емитирани в Япония), както и бразилския реал и южноафриканския ранд, които не са сред най-значимите инструмените на финансовите пазари, но предлагат висока възвръщаемост заради виските нива на лихвите в разрастащите се икономики, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Тенденцията е очевидна, след като лихвите бяха на рекордно ниски нива няколко години. Към момента Rakuten Securities предлага 23.1% доходност спрямо дълга на лирата, публикуван от Европейската инвестиционна банка. Това припомня за 10-годишната доходност на турските държавни облигации от 20.9%. Сега някои от инвеститорите изпитват големи загуби. Турската лира понижи стойността си с около 20% спрямо долара и с 21% спрямо японска йена от началото на август. От друга страна, валути като индийската рупия, индонезийската рупия и бразилския реал достигат или са близо до рекордно ниски нива.

"Високите лихви привлякоха интереса ми", казва един от потърпевшите Ясуюки Токи. Той обяснява, че е купил лира облигации на стойност 7.5 млн. йени (67.5 хил. долара) в периода между 2015 г. и 2017 г., но е загубил 1.2 млн. йени, когато е продал част от облигациите си обратно на брокера си през април. Японският инвеститор признава, че е направил грешка, като не е преценил валутния риск.

Друг инвеститор в японския град Йокохама твърди, че е загубил близо 300 хил. йени заради купени лира облигации през 2012 г., което представлява 65% от цената им при сделката. Облигациите Uridashi обикновено се издават от финансови институции с високи кредиторски лихви като Световната банка. Това означава, че спадът на стойността на валутите е основният риск, а не до такава степен лихвите по облигациите. "Пазарът Uridashi е важен източник на средства за Международната финансова корпорация към Световната банка", обяснява директорът на подразделението за финансиране в институцията Флора Чао. Тя добавя, че чрез него достигат до японските инвеститори.

Емитентите (продавачите на ценни книжа) най-често използват деривати. По този начин те могат да взимат заеми по-евтино в долари, докато японските купувачи на облигации, които използват местни брокерски фирми, получават високи лихви, което е нормално за разрастващите се пазари.